Wat zijn de kosten voor een lactaattest?
Een lactaattest kost €150,- .
Een lactaat inclusief een 12 weken trainingsschema kost €220,- .
Kan ik de hartslagzones van mijn fietstest ook gebruiken voor hardlopen?
Een lactaattest is sport specifiek. De resultaten zijn alleen betrouwbaar en nuttig voor de sport waarbij de test is afgenomen. De vuistregel is dat de hartslagzones van een fietstest gemiddeld 10 hartslagen lager liggen dan bij een looptest. De praktijk leert dat de afwijking groter of kleiner kan zijn.
Hoe ziet een afspraak er uit?
Tijdens de intake vertel je over je sporthistorie, hierna start de test. Op basis van je niveau wordt er een protocol gekozen dat iedere 5 minuten zwaarder wordt. Je begint op een rustige intensiteit te fietsen of te hardlopen. Er wordt een klein gaatje in je oor geprikt zodat de lactaatwaarden in je bloed bepaald kunnen worden. Aan het einde van iedere 5 minuten vindt een nieuwe lactaat meting plaats. Gedurende een fietstest kun je blijven fietsen, bij een looptest heb je +/- 20 seconden pauze. De test is afgelopen als je de intensiteit niet meer kan volhouden. Na een korte cooling down, kun je gebruik maken van de douches.
De test (inclusief nabespreking) zal ongeveer 90 minuten in beslag nemen.
Mijn schema is afgelopen, kan ik mijn 12 wekenschema verlengen?
Jazeker, dit is altijd mogelijk! Neem daarvoor contact op via het contactformulier.
Moet ik rekening houden met mijn trainingen voorafgaand aan een test?
Ja. Om betrouwbare resultaten te verkrijgen, is het advies om de dag voor de test niet intensief te sporten of een rustdag te nemen!
Kan ik na mijn test gebruik maken van een douche?
Ja, na de lactaattest is het mogelijk om een douche te nemen.
Wanneer kan ik de uitslagen van mijn lactaattest verwachten?
Het verwerken van de testresultaten duurt ongeveer 15 minuten. In de tussentijd kun je een korte cooling-down doen en eventueel een douche nemen. Nadat de testresultaten zijn uitgewerkt, bespreken we de uitslagen van de lactaattest.
Wat is het verschil tussen onze hartslagzonebepaling en die bij een Sport Medisch Centrum (SMC)?
Een SMC gebruikt een kort ramp-protocol om je hartslagzones te bepalen. Dit korte protocol is vooral geschikt om je maximale hartslag en/of VO2max te meten. Het protocol is zo kort dat er nog geen stabilisatie van fysieke veranderingen (hartslagen, lactaatwaarden) in het lichaam heeft plaatsgevonden. Bij onze lactaattest loop of fiets je blokken van 5 minuten, waardoor deze stabilisatie WEL optreedt en de hartslagzones nauwkeuriger bepaald kunnen worden.
Wordt er ook een VO2max meting gedaan?
Nee, voor de bepaling van hartslagzones is het niet nodig om de VO2max te bepalen.